Kroniek van een ongewone vriendschap Gewetenloos image2 image3 image1

Stemmen van de overkant

Stemmen van de overkant - Ria van de Ven

De covertekst


Elke familie beleeft goede en kwade dagen. Van generatie tot generatie zijn er zowel mooie en plezierige momenten als aangrijpende dramatische gebeurtenissen. Voor de nakomelingen van Philomon De Jaeghere en Victor Stroobants is dat niet anders. Vanaf de Eerste Wereldoorlog tot op heden beleven vijf generaties van deze familie periodes van welstand en vreugde, van tegenslagen en verdriet. Zij vertellen ons hun verhaal en maken ons deelgenoot van hun leven.
Een ontroerende en spannende familiekroniek over gewone en herkenbare mensen, ware het niet dat er in elke generatie een te vroeg gestorven familielid is voor wie de dood blijkbaar geen definitief afscheid is. Zij blijven een rol spelen in het leven van diegenen die ze intens hebben liefgehad.

 

Waarom dit verhaal?


Ik wilde reeds lang een familiekroniek schrijven. Het intrigeert mij hoe bepaalde talenten en karaktertrekken soms generaties lang in families terugkomen. En ook dat verhalen over reeds lang overleden familieleden de nieuwe generaties blijven boeien. Veel mensen doen tegenwoordig genealogisch onderzoek, waaruit blijkt  dat we ons verleden moeilijk kunnen loslaten.


Toen ik mijn familiekroniek voorbereidde, drong ook het thema van het contact met overleden familieleden zich aan me op, maar ik heb lang getwijfeld of ik het in mijn roman zou verwerken. Toch merk ik dat mensen in mijn omgeving praten over hun overledenen alsof ze nog  dagelijks contact met hen hebben. Aan het graf hebben ze lange gesprekken met hen, of in een regenboog of een vlucht migrerende vogels zien ze een persoonlijk teken. Weliswaar vallen deze vage ervaringen niet onder hetzelfde soort contact dat ik aan mijn personages gaf, maar de mensen die mij erover vertellen vinden hun contacten niet minder reĆ«el.


Het is natuurlijk niet aan mij te zeggen wat er met ons na onze dood gebeurt en dat is zeker ook niet de bedoeling van dit boek. Het is en blijft een vlot leesbare roman. Maar het thema boeide me en ik genoot van mijn talrijke opzoekingen erover.


Ik hoop nu maar dat mijn overleden grootouders, ouders, schoonouders, zus, schoonzus, schoonbroer en leerlingen, mij dit niet kwalijk zullen nemen. Moge allen die ons zijn voorgegaan in vrede rusten!


En wat die vrede inhoudt, dat zullen wij later wel allemaal zelf ontdekken!

 

Deze roman verscheen in 2009

Je kan hem kopen of  bestellen met vermelding van: 
ISBN 978 90 223 2367 0,  "Stemmen van de Overkant, uitgeverij Manteau

Momenteel niet meer in de boekhandel te verkrijgen. Een heruitgave wordt overwogen en zal via deze website medegedeeld worden